Cât de important este să ai un stil de viață eco-friendly?

A adopta un stil de viață eco-friendly și a alege să ai o atitudine prietenoasă cu mediul înconjurător devine din ce în ce mai important în zilele noastre. Astfel, orice acțiune de zi cu zi ne impactează în mod direct și are efect atât asupra viitorului copiilor noștri, cât și asupra naturii. Putem încerca să acordăm cât mai multă atenție alegerilor noastre zilnice și să ne asumăm rolul de protectori ai planetei. În rândurile care urmează, vom relata mai pe larg cât de important este să ai un stil de viață sustenabil și ce sfaturi ar trebui să urmăm pentru a deveni consumatori prietenoși cu mediul înconjurător. 

 

Ce înseamnă să fii prietenos cu mediul înconjurător?

A fi prietenos cu mediul înseamnă pur și simplu să avem grijă de natură și de resursele  pe care ni le oferă și să facem din această planetă un loc mai bun pentru comunitățile și generațiile noastre viitoare.

Exemple de bune practici care ar ajuta mediul ar fi: conservarea apei, să alegem mersul pe jos în schimbul șofatului, să reducem cât putem consumul de energie electrică, să cumpărăm produse ecologice din hârtie reciclată, să ne alăturăm grupurilor ecologiste pentru a combate poluarea aerului, să creăm mai puține deșeuri sau să plantăm mai mulți copaci.  

Să devii o persoană eco-friendly e foarte ușor dacă vei ține cont de următoarele 6 sfaturi:

  1. Caută să conservi apa

Trebuie să începem să conștientizăm resursele pe care le folosim în viața de zi cu zi. Apa trebuie conservată, deoarece este nevoie de multă energie pentru a pompa apa din râuri sau din lacuri până în momentul în care ajunge efectiv în casele noastre. Atunci când conservăm apa, reducem cantitatea de energie necesară pentru a o filtra. 

Printre modalitățile de conservare putem enumera alegerea dușurilor scurte, repararea țevilor sparte pe unde sunt pierderi de apă, sau închiderea robinetului în timp ce ne periem dinții. Un alt exemplu bun de conservare a apei, în cazul în care locuim la casă, este să colectăm apa de ploaie într-un butoi, pentru ca ulterior să o folosim la irigarea gazonului și a plantelor din curte.


  1. Optează pentru energia din surse regenerabile

Panourile solare și fotovoltaice ne oferă șansa să ne bucurăm de o sursă proprie de energie electrică sustenabilă, pe termen lung. Folosirea panourilor solare aduce multe beneficii, cum ar fi:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
  • sunt disponibile și la îndemână pentru toți doritorii
  • costuri scăzute la facturile de curent
  • se pot instala cu ușurință și sunt eco-friendly.

  1. Plantează copaci pentru un viitor mai verde

După cum bine știm, avem nevoie de copaci în viața noastră pentru a putea supraviețui. Aceștia ne oferă o sursă bogată de oxigen, previn eroziunea solului și purifică aerul. Mai mult decât atât, dacă locuim la curte, aceștia ne ajută să reducem consumul de energie, deoarece sunt o sursă pasivă de răcire a casei, oferindu-ne umbră pe tot parcursul verii, astfel că nu mai avem nevoie de aer condiționat.

  1. Conștientizează și practică conservarea energiei electrice

Acum că am conștientizat modul în care resursele naturale sunt folosite în viața noastră, putem încerca să practicăm conservarea energiei electrice prin stingerea luminilor din camere atunci când plecăm din casă.

  1. Schimbă-ți obiceiul de a călători

Putem încerca să călătorim mai puțin cu mașina și să alegem rute mai directe și mai scurte pentru a ajunge la destinație, pentru a economisi combustibil. Dacă locul de muncă este aproape de zona în care locuim, mersul pe bicicletă sau pe jos în loc de mașină este o altă modalitate mai ușoară de a fi mai sustenabil.

  1. Alimentarea cu energie solară a laptopurilor, tabletelor și a altor gadget-uri

O altă modalitate de energie sustenabilă este încărcarea laptopului sau a telefonului cu o baterie cu încărcare solară și nu direct de la priză. Mai mult decât atât, această baterie poate stoca energia, pe care o putem folosi ulterior și ne poate fi de mare folos atunci când se ivește o pană de curent.