Dacă încă te gândești, iată 3 motive practice pentru un stil de viață sustenabil

În zilele noastre, ideea de a duce o viață sustenabilă este din ce în ce mai populară. Oamenii din întreaga lume fac o serie de schimbări de viață, mai mici sau mai mari, totul în scopul de a da o mână de ajutor Planetei. De la renunțarea la carne, la schimbarea mijlocului de transport cu unul mai puțin poluant până la simplul fapt că cerem băutura fără pai, avem o listă nesfârșită de soluții pe care putem să le aplicăm.

A close up of a green traffic light

Description automatically generated

Dar, totuși, pânp la urmă, nu cumva tot ce facem pe termen lung trebuie să acopere și o nevoie personală imediată? Toți suntem conștienți de modul în care schimbările climatice afectează planeta și da, ne interesează pentru că este “casa” noastră. Deși acest lucru este incredibil de important, dacă e să privim dintr-o perspectivă mai puțin abstractă, una foarte tangibilă, cu ce te ajută să alegi un stil de viață sustenabil?

  1. Economisești bani

Gândește-te la obiceiurile tale financiare și la modul în care îți cheltuiești banii. Un exemplu simplu, pe care nici nu-l băgăm în seamă, este felul în care bem apă. E ușor să umplem frigiderul cu bidoane de apă. Iei una cu tine înainte să ieși pe ușă, ai una lângă pat, una în bucătărie. Ai văzut, însă, cât de repede se strâng și ce multe sunt în câteva zile?

O alternativă la fel de comodă ar fi mixul între un filtru de apă și folosirea unor sticle reutilizabile. Vei economisi bani pe termen lung și vei reduce consumul de plastic. O variantă pentru bidonul  din bucătărie ar fi setul cu carafe și pahar de la Jamie Oliver, care, pe lângă faptul că arată super, este în sine un produs realizat din produse reciclate. Mai exact 5 borcane 😊

Iar pentru a te asigura că ești mereu hidratat, poți pune apă pentru drum sau chiar un ceai cald, acum că se apropie iarna, în oricare dintre termosurile de la Klean Kanteen.

Același lucru este valabil pentru orice alt produs din plastic pe care îl utilizezi în fiecare zi, dacă poți, găsește-i o alternativă reutilizabilă. Când pregătești un pachet cu mâncare, nu mai folosi pungi, caserole și tacâmuri de unică folosință. Alege o cutie refolosibilă, cum ar fi cutia Crave din paie de grâu. Arată bine tare și o poți ușor completa cu tacâmuri Bamberg din bambus. Cu ocazia asta economisești, mănânci comod și te și bucuri de masă știind că nu poluezi la final.

2. Creezi spațiu

Mulți dintre noi găsim bucurie în bunurile materiale. Prin urmare, există o presiune constantă pentru a cumpăra din ce în ce mai mult în fiecare zi. Când reduci acest consum pentru a ajuta Pământul, înveți să ai un stil de viață minimalist. Casa ta devine apoi din ce în ce mai ordonată – și cui nu îi place mai mult spațiu?

Știi punga aceea care are in ea toate pungile pe care spui mereu că nu le vei mai lua? E nevoie doar de un pic de organizare. Poartă mereu cu tine o sacoșă de bumbac, în felul acesta nu mai riști să ajungi la casă și să bombăni iar că trebuie să mai cumperi (încă) o pungă de plastic.

Atunci când vine vorba despre haine, alege întodeauna piese vestimentare de bază din materiale de calitate. Aici ne referim la clasicul tricou alb, pe care îl purtăm cu blugi si adidași sau, accesorizat, chiar cu tocuri. Vei simți instant diferența între unul normal și cel din bumbac organic certificat GOTS.

Cu astfel de gesturi conștiente vei vedea cum încet, încet, casa ta devine tot mai aerisită și se golește de lururi inutile.

3. Ești mai sănătos

Nu zicem ceva nou aici, însă trebuie să ne reamintim mereu că poluarea aerului, cum ar fi gazele emise de mașini și alte toxine, încarcă atmosfera și îți afectează imunitatea, ceea ce te poate face să te îmbolnăvești și să ai probleme cu respirația. Mulți oameni se confruntă cu aceste probleme și ajung astfel la crize de astm sau boli respiratorii.

Așadar, data viitoare când mergi la cumpărături, poate îți întrebi și vecinul dacă vine cu tine ca să nu folosiți două mașini. Sau, de ce nu, când pleci în excursie, încearcă un serviciu de carpooling, în felul acesta poate îți faci și prieteni noi.

Este doar despre a ieși din zona de confort. Pentru că a fi un DOer de viață bună este mai mult despre noi, si abia apoi despre Planetă. Și este un exercițiu ce nu se oprește niciodată, ne aduce evoluție și bine către tot ceea ce ne înconjoară.