România. Ce loc ocupăm în topul celor mai ecologice țări?

Cand vine vorba de țara noastră și diverse clasificări, topuri făcute în lume primul instinct este să ne gândim că suntem printre ultimii. Nu-i așa? Dacă ne scuturăm însă de prejudecăți și privim un pic mai detașat, vom găsi o mulțime de zone în care fie performăm foarte bine, cum ar fi multe categorii de sport sau zone în care suntem cu mult peste medie, cum ar fi indicele EPI. Sună a ceva complicat, nu?

Environmental Performance Index (EPI)

EPI reprezintă indicele de performanță de mediu, mai simplu spus, un instrument care oferă informații despre modul în care fiecare țară din lume protejează mediul înconjurător și odată cu acesta, sănătatea oamenilor ce o locuiesc. Cercetătorii din două universități din SUA, Yale și Columbia, în colaborare cu Forumul Economic Mondial au creat acest instrument tocmai pentru ca fiecare instituție si locuitor al țării să știe ce trebuie să îmbunătățească, sau, dacă face bine ce face, să mețină.

Științific explicat acestea oferă un rezumat bazat pe date al nivelului de sustenabilitate din întreaga lume. Folosind 32 de indicatori de performanță analizați în 11 categorii de posibile probleme, EPI clasifică 180 de țări în ceea ce privește sănătatea mediului și vitalitatea ecosistemului.

Person Holding Container With Seaweed

La finalul analizei, EPI oferă un top care evidențiază liderii și în același timp codașii în ceea ce privește performanța de mediu și oferă îndrumări practice țărilor care aspiră să se îndrepte spre un viitor durabil.

Revenind la începutul articolului, în acest an, România se află pe locul 32 din 180. Iar în zona noastră suntem pe locul 7, am depășit pozitiv țări pe care le percem ca fiind mereu înaintea noastră, cum ar fi Ungaria sau Croația. Nu e chiar rău, nu-i așa? E adevărat că în mare parte ne ajută natura având cele mai mari punctaje la biodiversitate si habitat, dar suntem pe o pantă crescătoare și atunci când vine vorba de implicarea umană.

Ce am putea sa facem ca să fie și mai bine? Este necesară o implicare atât din partea autorităților, a companiilor, a firmelor mici, dar să ținem minte că fiecare dintre noi poate face, zilnic, o mulțime de mici gesturi care să ajute Planeta, continentul, țara în care trăim să fie cât mai sănătoasă. Putem începe prin a face upcycling de exemplu, găsești aici niște idei super. Sau poate ceva mai simplu, deja clasica reciclare? Aici ai detalii despre cum poți face asta în România. Pentru a face toate aceste lucruri în mod constant, trebuie să ne asigurăm că avem toate “uneltele” necesare pentru a ne fi cât mai simplu. Aici intervenim noi și îți oferim cele mai prietenoase produse cu mediul care să te ajute ca în viața de zi cu zi să faci ceva bun pentru Planetă. Cum spuneam, putem fi primi în orice clasament, doar să ne dorim cu adevărat să fim DOeri de viață bună.

Dacă vreți să citiți mai multe despre EPI, aici regăsiți raportul complet din acest an.