Cele mai potrivite cadouri ecologice pentru o bucătărie sustenabilă

La prima vedere, pare că o listă de cadouri 100% ecologice este o utopie. De la materialele din care sunt realizate majoritatea produselor și până la ambalajul acestora, suntem înconjurați de plastic. Dacă mai punem la socoteală și noxele emise în timpul transportului acestora, a face efortul de a reduce risipa sau a recicla produsele pe care le folosim pare a fi în zadar. Cu toate acestea, nimeni nu trebuie să se simtă descurajat. Orice efort conștient către o schimbare în direcția unui stil de viață eco-friendly, cât de mică, are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Pentru ca lucrurile să înceapă cu adevărat să se schimbe în acest sens, este important să fim realiști: nu putem salva planeta pocnind din degete. Însă, așa cum spunea Mahatma Gandhi, poți fi tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. 

Așadar, în spiritul proverbului “cu răbdare treci marea”, ne-am gândit să îți oferim câteva sugestii cu care poți începe să trăiești mai eco-friendly. Și unde altundeva poți începe decât în bucătărie, “inima căminului” și locul în care, de obicei, producem cele mai multe deșeuri. Reducerea amprentei de carbon începe acasă și este mai simplă decât crezi. Având o dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume și reducând risipa cu ajutorul unor accesorii de bucătărie ecologice, vei avea parte de o viață echilibrată și mai plină de culoare. În plus, cu cât bucătăria ta este mai eco-friendly, cu atât vor avea de câștigat atât familia ta, cât și mediul înconjurător.

Iată câteva idei de cadouri ecologice pentru bucătărie pe care, cu siguranță, atât tu cât și cei dragi ție, le vor aprecia:

Set tacamuri Bamberg din bambus

Unul din cele mai sustenabile materiale de pe planetă, bambusul este ideal atunci când vine vorba de tacâmurile cu care ne luăm masa zi de zi. Ușor de întreținut, depozitat și durabil, acest set de tacâmuri include furculiță, cuțit și lingură, fiind un cadou eco-friendly pentru bucătărie practic și util pentru orice membru al familiei. 

Pai din oțel inoxidabil, cu carabină

Pentru amatorii de cocktailuri și băuturi răcoritoare există o alternativă sustenabilă la clasicele paie din plastic. În loc să apelezi la paie de unică folosință, de ce nu să ai un pai refolosibil, doar al tău? Noi îți propunem un pai din oțel inoxidabil și capăt din silicon, care vine cu mini perie pentru curățare facilă și carcasă transparentă cu carabină pentru a-l lua cu tine oriunde mergi. În plus, acesta este extensibil și poate ajunge la o dimensiune de 21 cm, ceea ce te va ajuta să îți savurezi băutură preferată bucurându-te de confort maxim. 

Perie pentru vase din fibră de cocos

Spălatul vaselor este acea operațiune din bucătărie de care cei mai mulți se cam feresc, însă dacă este realizată cu atenție și concentrare, aceasta poate deveni o formă de meditație deosebit de relaxantă. Încearcă să îți focusezi atenția pe fiecare detaliu și vei ajunge să îți dorești să fii tu mereu cel responsabil cu spălatul vaselor! 

Pentru ca această operațiune să fie una cu adevărat plăcută, dar și cât mai puțin dăunătoare mediului înconjurător, îți recomandam o alternativă sustenabilă la ustensilele din plastic: o perie pentru vase din fibră de cocos!

Realizată din lemn și fibră de nucă de cocos, peria pentru vase din gama Eco CocoNut este rezistentă și durabilă. Perii din fibră de nucă de cocos nu zgârie, fiind 100% recomandați pentru spălarea vaselor și tigăilor cu înveliș antiaderent.

Sacoșe din rafie pentru selectarea deșeurilor

Unul din cele mai simple moduri în care poți ajuta planeta este să selectezi deșeurile, lucru pe care cetățenii multor țări europene l-au adoptat în viața de zi cu zi. Astfel, îți recomandăm un set de sacoșe din rafie cu ajutorul cărora poți selecta deșeurile din plastic, hârtie și sticlă, pentru a fi mai ușor de reciclat. Sacoșele se unesc cu velcro, au o greutate de numai 230 de grame, vin în culorile galben, albastru și verde și sunt dotate cu mânere pentru transport facil. 

Tocător Piggy din bambus

Tocătorul este acel obiect care nu poate lipsi din nicio bucătărie, fiind indispensabil pentru tăierea și pregătirea ingredientelor. Pentru a te ajuta să îi atragi și pe cei mici în pregătirea mesei, îți recomandăm tocătorul Piggy, care are forma unui porcușor și este fabricat din bambus. În timp ce pregătiți împreună prânzul sau cina, le poți povesti prichindeilor despre bambus și importanța sa pentru protejarea planetei. Supranumit și “metalul verde” datorită versatilității și rezistenței sale, bambusul are o durată de viață îndelungată. Astfel, te vei bucura de acest tocător mult timp fară a se deteriora și îl vei putea folosi inclusiv pentru a servi aperitive direct de pe acesta. 

Cântar de bucătărie din bambus

Indiferent că ești “bucătarul familiei” sau te aventurezi ocazional să gătești, importanța cântăririi precise a ingredientelor nu poate fi subestimată și, de cele mai multe ori, poate face diferența între succesul și eșecul unui preparat. 

Pentru a avea de fiecare dată succes în rândul oaspeților și a obține mereu același gust și consistență a mâncării, este esențial să folosești un cântar de bucătărie care să reflecte cu acuratețe cantitățile ingredientelor. De aceea, este mereu de preferat un astfel de aparat în bucătărie în locul metodei măsurării “după ochi” sau utilizarea cănilor și lingurilor ca indicatori de măsurare. 

Așadar, pentru o bucătărie eco-friendly dotată corespunzător, noi îți recomandăm un cântar digital cu suprafață din bambus și ecran luminos. Acesta poate cântări cantități de până la 5 kilograme și are o marjă de eroare de numai 1 gram. În plus, capacitatea acestuia de a afișa cantitățile și volumul în diferite unități de măsură (kg/g/oz/ml) iți va fi de mare ajutor atunci când vrei să respecți cu strictețe o anumită rețetă, nemaifiind nevoit să convertești valorile manual.