Cum să cureți și să îngrijești tocătorul tău din bambus

tocator din bambus

Există numeroase modalități de a face bucătăria mai eco-friendly și de a reduce impactul asupra mediului. Printre ele se numără investiția în produse din materiale durabile, precum bambusul și sticla.

Un tocător din bambus este un plus excelent pentru orice bucătărie. Este durabil, dar cu o textură delicată pentru lama cuțitelor. În plus, un asemenea accesoriu pentru bucătărie este estetic și ușor, ideal pentru prepararea sau servirea mâncărurilor. Cu îngrijirea corespunzătoare, va rezista o perioadă lungă de timp.

Îngrijirea adecvată a unui tocător din bambus implică curățarea regulată, dezinfectarea și ungerea cu ulei. Curățarea după fiecare utilizare și dezinfectarea previn acumularea bacteriilor și mențin aspectul tocătorului. Ungerea cu ulei la fiecare câteva săptămâni previne uscarea și crăparea acestuia.

În continuare îți vom prezenta câteva sfaturi pe care trebuie să le știi despre îngrijirea unui tocător din bambus.

Curățarea

Dacă dorești să îți cureți tocătorul  din bambus în mod corect, trebuie să eviți să îl lași la înmuiat în apă sau să lași resturile de alimente necurățate. De asemenea, nu trebuie să îl pui în mașina de spălat vase, deoarece umiditatea și căldura prelungită ar putea să îl deterioreze.

Curățarea tocătorului din bambus este foarte simplă! După folosire, spală-l doar cu detergent de vase și apă fierbinte, clătește-l bine și șterge umiditatea în exces cu un prosop. Apoi, pune tocătorul în poziție verticală și lasă-l să se usuce câteva ore înainte de a-l folosi din nou. Îți recomandăm să folosești un suport de uscare pentru a permite aerului să circule în jurul lui. Odată ce tocătorul. este complet uscat, este gata să fie depozitat sau folosit din nou.

Dezinfectarea

Dacă vrei să dezinfectezi un tocător din bambus, oțetul alb este o soluție bună. Mai întâi curăță-l cu apă și săpun de vase, apoi șterge-l cu oțet folosind o lavetă. Asigură-te că îl clătești bine cu apă înainte de a-l pune la uscat. Dacă ai nevoie de un dezinfectant mai puternic, amestecă o linguriță de înălbitor cu doi litri de apă și urmează aceiași pași.

Dacă dorești un dezinfectant mai natural, poți încerca să folosești suc de lămâie și sare. Pune o cantitate generoasă de sare pe tocătorul curat, apoi taie o lămâie proaspătă în jumătate și folosește-o pentru a freca sarea. Aceasta va îndepărta petele dure sau resturile de mâncare din crăpăturile sau tăieturile din tocător, iar lămâia îi va da un miros proaspăt. Asigură-te din nou că îl clătești bine cu apă înainte de uscare. 

Ungerea cu ulei

Pentru a menține durata de viață și aspectul proaspăt al unui tocător din bambus, îți recomandăm să îl ungi cu ulei pentru tocătoare din lemn cel puțin o dată pe lună. Aplică uleiul direct pe tocător și freacă-l cu o cârpă. Lasă uleiul să acționeze timp de cel puțin câteva ore, ideal peste noapte. Apoi șterge orice surplus de ulei și lasă tocătorul să se usuce complet înainte de a-l folosi din nou. Nu trebuie să utilizezi alt tip de ulei decât cel pentru tocătoare din lemn deoarece alte tipuri, cum ar fi uleiul vegetal, de măsline sau de avocado, pot râncezi. Astfel, vor cauza mirosuri neplăcute. Uleiul pentru tocătoare din lemn este o opțiune sigură și eficientă pentru întreținerea tocătoarelor din bambus și a lemnului. Va ajuta la menținerea aspectului perfect al acestora.

Iată câteva sugestii suplimentare pentru îngrijirea unui tocător din bambus:

  • Dezinfectează tocătorul după tăierea alimentelor crude sau a alimentelor cu miros puternic, precum ceapa și usturoiul;
  • Curăță tocătorul imediat după utilizare;
  • Dacă nu folosești des tocătorul, atunci este posibil să nu fie necesar să îl ungi cu ulei atât de des;
  • Dacă locuiești într-o zonă cu climat uscat, poate fi necesar să ungi tocătorul mai frecvent pentru a îl menține hidratat;
  • Poți lua în considerare achiziționarea mai multor tocătoare pentru a le folosi în funcție de tipul de alimente pe care le tai, cum ar fi un tocător pentru carne și unul pentru fructe și legume.

Tocătoarele din bambus sunt un plus de stil și utilitate în orice bucătărie. Dacă te asiguri că urmezi pașii de mai sus, tocătorul tău din bambus va rezista o perioadă îndelungată.