Impactul pozitiv al produselor din lemn asupra stării noastre de bine

wood toys

A avea un stil de viață sustenabil devine din ce în ce mai important pentru starea noastră generală, având în vedere faptul că ne dorim să trăim într-o lume mai conștientă de problemele ce țin de mediul înconjurător și mai responsabilă din punct de vedere social. 

Unul dintre modurile în care lemnul poate contribui la starea noastră de spirit este prin impactul său pozitiv asupra sănătății noastre fizice și mentale. În plus, lemnul este un material regenerabil și durabil, mai ales dacă acesta este certificat FSC. 

Certificatul FSC (Forest Stewardship Council) este un sistem de certificare independent, global și recunoscut la nivel internațional pentru managementul sustenabil al pădurilor. Certificatul FSC este acordat companiilor care demonstrează că gestionarea pădurilor din care provine lemnul folosit pentru fabricarea produselor lor se face în conformitate cu criteriile FSC privind protecția mediului. Așa că ai grijă ca data viitoare când achiziționezi produse din lemn, ele să aibă această certificare.

Lemnul are multe întrebuințări pentru produsele pe care le folosim în fiecare zi. În acest articol vom discuta despre impactul pozitiv al produselor din lemn asupra stării noastre de bine.

Efectul liniștitor al lemnului

Din perspectiva designului biofilic, s-a demonstrat că elementele naturale, cum ar fi produsele din lemn, favorizează starea de bine. Potrivit cercetărilor, prezența în spațiile unde predomină lemnul poate reduce tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelul de stres.

Conceptul de biofilie sugerează dragostea față de natură și tot ce este viu. Biologul american Edward O. Wilson a popularizat acest termen în anii ’80, observând că urbanizarea excesivă a dus la o pierdere a conexiunii cu natura. În prezent, biofilia este tot mai importantă pentru sănătatea și starea noastră mentală. Designul biofilic se concentrează pe aducerea elementelor naturale în mediul construit, pentru a crea un spațiu mai sănătos și mai confortabil pentru oameni.

Lambriurile și podelele din lemn crează o atmosferă intimă și primitoare într-o locuință, stimulând o stare de confort. Existența în locuința ta a produselor din lemn poate crește senzația de protecție. Lemnul are o căldură aparte și oferă o senzație de stabilitate, calm și relaxare în orice spațiu. În plus, detaliile din lemn aduc natura în casă. Acest lucru, de asemenea, poate reduce stresul și anxietatea.

Lemnul și echilibrul psihic

Pe lângă efectul său calmant, s-a demonstrat că lemnul are și un efect pozitiv asupra echilibrului psihic. Potrivit studiilor științifice, utilizarea lemnului în unitățile medicale a fost asociată cu reducerea anxietății și îmbunătățirea stărilor emoționale ale pacienților. De exemplu, mobilierul, elementele decorative și produsele din lemn dintr-o cameră pot contribui la un mediu mai liniștit și mai odihnitor.

Lemnul, un material pentru construcții sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător

Lemnul este un material regenerabil și sustenabil ce are o amprentă de carbon redusă în comparație cu alte materiale de construcție precum betonul sau oțelul. Potrivit unui raport, utilizarea lemnului în locul altor materiale poate reduce semnificativ carbonul încorporat al unei clădiri. 

Ce este carbonul încorporat? Acesta reprezintă cantitatea de emisii de carbon generate de către materialele utilizate în construcția și decorarea unei clădiri, pe parcursul ciclului de viață al acesteia.

În acest sens, utilizarea produselor din lemn provenite din surse durabile în construcții poate avea un impact pozitiv asupra mediului, contribuind în același timp la starea noastră de bine.

Beneficiile lemnului pentru calitatea aerului din locuința ta

Lemnul poate avea un impact pozitiv asupra calității aerului dintr-o încăpere. De fapt, este bine cunoscut faptul că lemnul poate absorbi sau degaja umiditate în aer, crescând astfel calitatea acestuia. În forma sa naturală, lemnul are un anumit grad de umiditate, dar pentru a putea fi prelucrat și transformat în diverse forme, trebuie să fie uscat. Când este așezat într-un spațiu interior, cu umiditate excesivă sau insuficientă, lemnul începe să “lucreze”, ceea ce înseamnă că va absorbi umiditatea dacă este în exces sau va elibera umiditatea dacă este insuficientă. Acest proces poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității aerului din încăpere.

Alegerea lemnului pentru starea de bine

În concluzie, impactul pozitiv al lemnului asupra stării noastre de bine este unul cert. De la capacitatea sa de a crea o atmosferă liniștitoare până la beneficiile pentru sănătatea fizică, folosirea produselor din lemn poate contribui la o mai bună calitate a vieții. Întrucât încercăm să trăim într-o lume mai sustenabilă și mai responsabilă din punct de vedere social, luarea în considerare a impactului materialelor asupra stării noastre de bine este un factor esențial. 

De asemenea, nu uita: cumpărând produse cu certificat FSC, poți fi sigur că acestea au fost produse în mod responsabil și că au fost respectate standardele de sustenabilitate în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.