Citeam cu uimire pe site-ul celor de la Food Waste Romania cum aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, zi de zi. Adunată, această cantitate corespunde la circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce este echivalentul încărcăturii a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până în Munchen. Cam mult, nu-i așa?
Ce am putea face, fiecare dintre noi, pentru a reduce aceste cifre?
Sumarizați, primii pași pentru reducerea risipei de alimente sunt, fără o ordine anume, elaborarea unui plan, organizarea și cumpărăturile inteligente. Următorul pas – gătitul după rețete ce produc zero deșeuri – asta înseamnă abordarea complet diferită a alimentelor, ca și cum coșul de gunoi nu ar exista. Fii creativ. Folosește părți din ingrediente în moduri pe care nu le-ai făcut până acum. Cu un pic de răbdare, uneltele potrivite și deschidere, totul poate fi folosit. Iată doar câteva dintre sutele de moduri în care poți folosi fiecare parte a alimentelor:
- Organizează-ți deștept frigiderul și rafturile
În general, după cumpărături, obișnuiește-te să pui lucrurile mai vechi în față, astfel încât să le folosești primele. De asemenea, este util să depozitezi mâncarea gătită sau ingrediente în vrac în recipiente transparente pentru a vedea de fapt ce conține. Dacă vrei să fii hiperorganizat, poți eticheta cumpărăturile, optimizând astfel gătitul și risipa de alimente (în același timp risipa economică). Aici ai cele mai colorate notițe adezive din hârtie reciclată.
2. Deshidratează tot ce nu se mănâncă repede
O altă modalitate excelentă de a oferi mâncării o perioadă de valabilitate de lungă durată: deshidratatorul. Ai prea mulți ardei iute? Usucă-i pentru a face propria pulbere de chili, pisându-i în mojarul nostru din bambus. Ai cumpărat prea multe mere și nu le mănâncă nimeni? Feliați-le subțire sau tăiați-le în formă de chipsuri. Le poți păstra apoi în săculeți de bumbac.
Nu ai un deshidratator? Poți usca multe ingrediente într-un cuptor setat la cea mai scăzută temperatură.
3. Congelatorul – prietenul tău bun!
Știm asta de mult: înghețarea ingredientelor oprește procesul de deteriorare a alimentelor. Poți congela fructele și legumele pentru a le folosi la un moment dat, dar poți face asta și pentru a păstra alimentele gătite deja pentru mai târziu. Include aici chiar și o supă sau o pâine deja coaptă. Poți îngheța bananele sau strugurii în suportul de gheață sau dacă vrei să aibă un aspect mai cool, le poți îngheța scufundate în iaurt, în recipiente făcute din paie de grâu. Vei avea mereu un desert rapid pentru oaspeții surpriză.
4. Evaluează corect datele de expirare
Foarte puține alimente au o dată de expirare adevărată. Majoritatea etichetelor vor avea notat pe ele „Consumați înainte de”. Aceasta indică data după care un aliment își poate pierde prospețimea, valoarea nutrițională sau gustul. Asta nu înseamnă că acel aliment nu mai este bun de consumat – sunt sigură că am deschis cu toții o zacuscă de la mama în care am găsit bucăți de mucegai, le-am scos cu lingurița și am mâncat. Cine să irosească o așa bunătate? Cu toate acestea, oamenii tind să vadă aceste date drept sfinte și să arunce produse când încă sunt bune de mâncat.