Upcycling. Ca reciclarea, dar mai bine.Ce este, totuși, peste ambele?

Există o anumită ierarhie când vine vorba de gestionarea deșeurilor. Am putea spune că un expert în domeniu este cel care extrage beneficiile maxime din produse și generează cantitatea minimă de deșeuri. Sună complicat, dar iată câteva exemple practice care ne pot aminti unde se situează fiecare dintre noi în ierarhia gestionării deșeurilor. Adică ce facem noi bine pentru a proteja mediul în care trăim.

Celebra sticlă de plastic. Pet-ul. Dacă luăm o sticlă de sticlă uzată, o punem în containerul corect, ea este topita și devine un obiect decorativ, atunci putem spune despre noi că reciclăm. Dacă, în schimb, luăm aceeași sticlă, o curățăm și o folosim ca să punem în ea sucul de roșii de la mama, asta înseamnă că reutilizăm, sau mai cool spus, facem upcycling.

Pe scurt, în timp ce reciclarea implică refolosirea componentelor unui produs care – după ce au fost lichefiate sau au fost supuse la alte proceduri complicate – au fost reduse la materie primă, upcycling-ul înseamnă folosirea unui nou produs prin reutilizarea creativă a unui obiect, așa cum este el. Produsul rezultat poate fi funcțional într-un mod similar sau foarte diferit de cel vechi. Adică, dacă suntem pasionați de DIY, luăm pet-ul și îl transformăm înt-un superb suport pentru pixuri. Sau rujuri. Sau zăngănitooare pentru copil, cățel sau pisică, după caz.

Trecând peste faptul că toți ne-am regăsit în exemplul sucului de roșii ? și revenind la lucruri serioase, ce putem face, la nivel personal, cel mai eficient, pentru a proteja mediul?

Ceva pe cât de intuitiv, pe atât de greu de pus în practică: să reducem numărul de deșeuri pe care fiecare din noi îl produce, având astfel un impact mai mic asupra mediului înconjurător.

Acest principiu se bazează pe a produce cât mai puține materiale de aruncat. Dacă vom cumpăra mai puțin, vom consuma mai puțin și automat vom produce mai puține deșeuri.

Iată câteva idei despre cum poți face asta:

  • Poartă mereu cu tine o sacoșă de bumbac, în felul acesta nu mai riști să ajungi la casă și să bombăni iar că trebuie să mai cumperi (încă) o pungă de plastic. Ca un pont fain, există acum și sacoșa termoizolantă din hârtie.
  • Când îți iei de mâncare la tine, nu mai folosi pungi, caserole și tacâmuri de unică folosință. Alege o cutie refolosibilă, cum ar fi cutia Bamberg din fibră de bambus. Arată bine tare și include furculiță, cuțit și bandă elastică pentru închidere. Cu ocazia asta economisești, mănânci comod și nici nu ți se varsă prânzul în geantă.
  • Când îți iei cafeaua TO GO, mergi cu cana ta. În felul acesta salvezi folosirea unui pahar (și al unui capac) și cel mai probabil primești o reducere și un zânbet de apreciere bonus. Sunt o mulțime de variante, ai de unde alege între o cană ECO cu capac sau o cană termos cu baza din plută, dacă vrei să pastrezi cafeaua caldă mai mult timp.

În esență sunt lucruri simple, trebuie doar să ne formăm obiceiul de a le face natural, iar pentru asta trebuie să ne înarmăm cu niște obiecte care să ne ajute să facem asta cât mai ușor. Așadar, nu uita, ordinea este aceasta: REDUCE, REUTILIZEAZĂ, RECICLEAZĂ.