Dacă vrei să cunoști un om, poți să te uiți în căutările sale de pe Google și vei găsi, cu siguranță, foarte multe lucruri interesante: de la ce îl pasionează, ce gătește, cu ce se imbracă, ce fel de mașină conduce până la lucruri mai profunde, cum ar fi măcinările sale interioare despre cum să își îmbunătățească viața.
Același lucru este valabil și pentru un popor. Poți face caracterizarea, la nivel general, desigur, a unei populații de 19 milioane câți suntem acum în România. Am căutat cu o mare curiozitate, când am constatat că pot face asta. Ce Googelesc românii?
Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit că locul unu în România, pentru anul trecut a fost “black friday-ul” celui mai cunoscut retailer online din România. Nu din luna Noiembrie, nu dintr-o zi. Ci pe un an întreg. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc: asta înseamnă viața bună pentru noi? Să cumpărăm tot ce ne pică în mână doar pentru că este mai ieftin? Sau poate, totuși, avem nevoie și de alte lucruri pentru a avea o viață bună.
Există nenumărate cărți, bloguri, vloguri care abordează acest subiect în varianta modernă. Parcurgând multe dintre ele, ajung însă la aceeași concluzie pe care au avut-o oamenii și acum sute de ani: în esență, ceea ce ne face fericiți, nu este să “luăm” ci să dăruim, să facem și să ne îmbunătățim continuu viața și mediul în care trăim. Sună simplu și chiar este, doar că, precum toate lucrurile simple, cel mai greu este să te apuci și să te ții de ele.
Am construit un set de 3 reguli cu care poți să pornești la drum și să devii un DOer de viață bună. Sau, altfel spus, ce să nu uiți SĂ FACI ca să fii mulțumit de tine și de viața ta.
- Evită excesul. Trăiește viața în armonie și echilibru. (sau măcar încearcă să o faci cât mai des)
În lumea de astăzi, este ușor să exagerezi, să cumperi prea mult, să mânânci prea mult, să cheltuiești prea mult pe noul telefon pe care tocmai l-au lansat sau, în extrema cealaltă, să lucrezi prea mult. Fă o listă și vezi care sunt cele 3 lucruri pe care le faci în exces și lucrează în fiecare zi să le echilibrezi.
La nivel practic, pentru a pregăti și mai ușor lista obiceiurilor excesive, scapă de unele lucruri care îți aglomerează casa și organizează totul astfel încât nimic să nu fie “prea mult”. Aici găsești un ghid despre cum poți să-ți pregătești un dulap minimalist în câțiva pași.
- Apreciază ceea ce ai. Oamenii recunoscători duc o viață grozavă. Sau cel puțin simt în fiecare zi că duc, indiferent de cum e ziua aceea.
Oamenii care sunt recunoscători în fiecare zi pentru ceea ce au sunt mult mai fericiți pentru că se concentrează pe oamenii pe care îi iubesc, pe oportunitățile care sunt peste tot în jurul lor, pe lucrurile care le fac plăcere, timpul pe care îl au, locul în care trăiesc și prieteni care îi înconjoară.
Pentru a face acest exercițiu cât mai ușor, fă-ți un jurnal al gratitudinii. Găseși aici pe și cu ce să scrii. Tu doar trebuie să îl umpli cu bucuriile fiecărei zile.
- Fii un om responsabil.
Poate suna foarte abstract, dar dacă îți pui această întrebare la orice lucru pe care îl faci, înainte de a îl face, vei vedea ce simplu e.
Ți-e lene să te ridici de pe canapea și să faci sport. Este responsabil față de corpul și sufletul tău?
Ai arunca conserva goală în gunoiul general, n-ai chef s-o mai speli. E responsabil să faci asta față de copiii tai?
Și lista poate continua, vă lăsăm pe voi să o completați, mental, în fiecare zi. Pentru că a fi un DOer de viață bună este un exercițiu zilnic, nu se oprește niciodată. Nici măcar în vacanță. A ne face bine nu are nevoie de zile libere.
Spor la treaba!